keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Kameraa kasaamassa

Pitkän odotuksen jälkeen luin tänään ilouutisen netistä. Kamerani vedenalainen kotelo on vihdoin matkalla Suomeen. Vedenalaisen kameran kasaaminen on ollut minulla todella pitkissä kantimissa, mutta nyt näyttää siltä, että saan kameran veden alle piakkoin.

Noin vuosi sitten vaihdoin silloisen Canon EOS 350D kamerani kompaktimpaan peilittömään järjestelmäkameraan. Tilalle tuli Olympus PEN E-PL2 kamera, johon olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Vaihtamisen syy oli siinä, että kotelot noihin peilietsimellä varustettuihin järjestelmäkameroihin ovat todella hintavia, enkä opiskelijabudjetista pystynyt sellaista hankkimaan. No, ei nuo kotelot peilittömiinkään järkkäreihin ilmaisia ole, ja jouduinkin tyytymään halvimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon eli Olympuksen omaan PT-EP03 koteloon. Kun pakettiin lisätään vielä domeportti ja salamavalot varsineen, kertyy hintaa tuollekkin ihan riittävästi. Tilauksessa tulee nyt ainostaan kotelo. Domen, salamat ja varret hankin myöhemmin kun budjetti antaa myöten.

Kirjoittelen tänne käyttökokemuksia heti kun pääsen kameraani uittamaan. Valokuvaus ilman salamavaloja ja domea on todella rajoittunutta, mutta nyt on pakko tyytyä vaan siihen. Pitää yrittää kuvailla matallalla, mihin luonnonvalo vielä riittää. Avannosta kajastavat auringonsäteet ovat todella kaunista katsottavaa ja yritänkin keskittyä sen tyyppiseen kuvaukseen kunnes saan rahat kasaan loppuihin varusteisiin.

Olen lähdössä myös parin viikon päästä järjestettävään, vedenalaiseen kuvakuseen keskittyvään, seminaariin Helsinkiin. Se tuleekin sopivaan ajankohtaan, sillä kotelon pitäisi saapua lähipäiviniä. Kirjoittelen myös seminaarikuulumisia tänne sitten kun siellä on tullut käytyä.

4 kommenttia:

  1. Itsekin tuota harkitsin, toisena vaihtoehtona oli Canon Legria HF M41 -videokamera. Videokuvaus houkuttaisi enemmän, mutta ei niihinkään kotelot edullisimmasta päästä ole... Tällä hetkellä minulla ei ole mitään toimivaa VA-kameraa, mikä on syvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikea videokamera kyllä toimii varmasti paremmin videokuvaukseen. Tuossa E-PL2:sessakin on kyllä 720p videokuvaus, mutta tarkennus ei ole mikään hirveän nopea kun se perustuu kontrastivaihteluiden mittaukseen. Voin kuvata VA-videoakin näytille sitten kun tuo kotelo saapuu. Mullekkin tuo on ensimmäinen oma VA-kalusto. Kerran oon aikasemmin kaverin kameralla kuvannu punaisella merellä, joten oon aivan täys aloittelija tällä saralla.

      Poista
  2. Joo, kyllähän sillä videota saa kamerallakin. Luulisin vaan, että videokameralla saa parempaa videomateriaalia helpommin, kun se on sitä varten tehty. Ja päinvastoin kameralla taas parempia kuvia kuin videokameralla.

    Viime vuonna kuvattiin Norjassa vähän pokkareilla sekä videota että tavallista kuvaa. Huomio kiinnittyi siihen, miten paljon parempia otoksia videolla sai huonoissa valaistusolosuhteissa. Tuossa pari editoimaani pätkää Narvikista: Dornierilta (http://vimeo.com/24124532) ja Wilhelm Heidkampilta (http://vimeo.com/22936063).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvännäköistä videomatskua! Mä en ihan tarkkaan tiedä, millaiset kennot noissa videokameroissa on, mutta ainakin se kennon koko vaikuttaa ratkaisevasti hämäräkuvaksessa. Mitä suurempi kenno, sen vähemmän se kohisee.

      Nuo teidän valot valaisi yllättävän hyvin videokuvaa. Hylyn sisäpuoleltakin sai ihan selkeän kuvan. Videokuvakusessa varmasti parhaaseen lopputulokseen pääsis jos olis pari isoa valoa leveillä heijastimilla. Sillon riittää varmasti vähän halvempikin kamera, tai ainakin niin ajattelisin.

      Poista