maanantai 13. helmikuuta 2012

Tunnelmia Venemessuilta ja Hylkyseminaarista

Noniin, nyt on kotiuduttu tämän vuoden venemessuilta. Messut olivat minulle ensimmäiset ja olin yllättynyt siitä, miten paljon tarjontaa sieltä löytyi. Mielenkiintoista katseltavaa riitti halli toisensa jälkeen.
Olin etukäteen päättänyt, että katsastan ainakin Ursukin, Varuste.netin, Marinon ja muutaman muun messuosaston ja sitten kiertelen niin paljon kuin aika antaa myöten. Kerkesin kuitenkin kiertämään kaikki hallit suurpiirteittäin ja käymään muutamassa veneessäkin.
Puoli 3 aikoihin olikin aika sitten siirtyä konferenssi tilan puolelle kuuntelemaan mielenkiintoisia luentoja liittyen Itämeren hylkyihin. Esiintyjälista oli vähintäänkin mielenkiintoinen, ja kuulimmekin luentoja vanhojen esineiden konservoinnista aina hylyillä sukeltamisen juridiikkaan. Parhaiten mieleeni jäi Badewannen esittely heidän tekemästään dokumenttiprojektista, joka on saanut merkittävän huomion maailmalla, Antti Apusen ja Janne Suohosen esitelmä heidän uudesta Hangon evakuointia käsittelevästä projektistaan sekä tietenkin viimeisenä luennoineen Richard Lundgrenin huikea kertomus siitä, kuinka hän tiimeinen löysi Mars Makalös hylyn.
Jokainen luento osoitti sen, kuinka kallisarvoisen historian merten syvyydet kätkevät sisälleen. Jokaisella hylyllä on oma tarinansa kerrottavanaan. Hylkyjen kautta voimme päästä lähemmäksi menneitä aikoja ja nähdä miltä elämä entisaikoina näytti. Sen takia on äärettömän tärkeää, ettei hylkyjä tuohta rosvoamalla ja muilla vastuuttomilla toimilla! Mielestäni tähän viestiin kulminoitui koko seminaarin tarjonta. Ja se ei olekkaan mikään kevyt viesti.
Jokaisen sukeltajan on hyvä miettiä omia menetelmiään, hylyillä sukellettaessa, ankkuroinnista itse sukellustapahtumaan. Kunnioitetaan hylkyjämme! Ne ovat katoava luonnonvara joiden historiasta myöhemmätkin sukupolvet haluavat varmasti päästä osalliseksi.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti