Ensimmäisen kerran lähdimme Tuna Hästbergiin vuoden alussa. Matkaan lähti muistaakseni kaikkiaan 14 Suomalaista sukeltajaa. Ylitimme Turku-Tukholma välin Silja-Linen ilta/yölautalla ja seuraavana aamuna huristelimme Tuna Hästbergin kylään, missä sukelluskohde sijaitsee. Toinen reissu tehtiin noin kuukautta myöhemmin, jolloin matkassa oli 5 Suomalaista sukeltajaa.
Tuna Hästbergin kaivos on vanha rautamalmikaivos, joka on lopettanut toimintansa vuonna 1968. Kaivos koostuu uudesta ja vanhasta puolesta, sukeltamisen tapahtuessa vanhan puolen puolelta. Kaivokset ovat kuitenkin yhteydessä toisiinsa, mutta yhdyskäytävä on melko syvällä. Tuna Hästbergissä on sekä kuiva, että vesiluolia. Vedenpinta alkaa 80 metrin tasolta, joten tavarat joudutaan ensiksi vinssaamaan alas kiskokuilua pitkin ja sitten siirtämään vielä noin 100 metriä varsinaiselle sukelluspaikalle. Hyvien fasiliteettien takia alasroudaaminen ja siirtäminen sujuu melko nopeaan tahtiin.
Sukeltaminen kaivoksessa tapahtuu omatoimisesti, mutta pintaryhmälle on hyvä tiedottaa suunitelmista. Tätä varten paikalla on valkoinen taulu, johon kirjataan aiottu suunta, lähtöaika ja tuloaika. Pintavartiossakin aika kuluu mukavasti joko kuivaluolaillen tai rupatellen ja eväitä syöden lämmitetyssä huoneessa. Sukellus tasot ovat sukellus-syvyydeltään (ei siis louhintatasoina) 36 metriä, 70 metriä, 110 metriä jne. 36 metrin tasossakin riittää nähtävää niin paljon, että kahdessa reissussa me emme ainakaan joka paikkaan kerenneet. Kaivokseen on jäänyt paljon tavaraa siltä ajalta, kuin se vielä oli käytössä. Esimerkiksi sähköhuoneessa on vielä kaikki kytkimet ja napitkin paikoillaan. Näkyvyydet kaivoksessa ovat erinomaiset. Molemmilla reissuilla näkyvyys oli arviolta noin 15-20 metrin luokkaa.
![]() | |
Rappuset alas kaivokseen |
![]() |
Jossain päin kaivosta |