tiistai 8. tammikuuta 2013

Ensifiiliksiä rebeilystä

Kuten jo aiemmassa postauksessani kirjoitin; ostin itselleni käytetyn Inspiration Classic rebreatherin ja aloitin rebe uran. Siirtyminen avoimenkierron laitteista rebeilyyn sujui todella hyvällä aikataululla, sillä pääsin kurssille jo muutaman päivän päästä laitteen ostamisestani. Kurssi pidettiin Kaatialassa melko viileissä olosuhteissa. Pakkasta oli parhaillaan -21C astetta, mutta kurssi saatiin silti suoritettua kunnialla loppuun.

Kurssi koostui harjotteista, teoriasta sekä ohjeistuksesta reben ylläpitämiseen. Veden alla tuli tutuiksi oikeat toimenpiteet häiriötilanteissa toimimiseen ja turvalliseen rebesukeltamiseen. Pinnalla harjoiteltiin mm. reben kasausta ja purkua, scrubberin oikeaoppista pakkausta, reben pesemistä ja huoltoa, reben valmistelua säilytyskuntoon. Kurssin kouluttajana toimi Sami Paakkarinen. Samilla on merkittävä kokemus rebesukeltamisesta ja kouluttamisesta, mikä takasikin kurssin loistavan sisällön!

Heti ensimmäisestä sukelluksesta lähtien olin positiivisesti yllättynyt siitä, miten nastaa hommaa rebesukeltaminen on. Operoiminen veden alla rebe selässä tunti paljon kevyemmältä ja luontevammalta kuin OC-kamoilla. Reben kierrättämää kaasua on myös pidemmän päälle mukavampi hengittää kuin OC-systeemin, sillä se on kosteampaa ja lämpimämpää.

Rebekurssi itsessään antoi hyvän startin rebeuralle ja opetti perusteet sukeltamiseen rebreatherilla. Nyt on omilla harteilla vastuu harjoittelusta, jotta rebeilystä tulee luontevaa ja turvallista. Hieman kärsimättömänä odottelen jo viikonloppua, jolloin pääsen reben kanssa seuraavan kerran veteen. Kerkesin tekemään yhden sukelluksen rebellä kurssin jälkeen, sillä vuoden vaihteen jälkeen lähdimme Tuna Hästbergiin Ruotsiin, jossa luonnollisesti vielä rebeuran tässä vaiheessa, sukelsin OC-kamoilla. Juttua Tunan reissusta on luvassa seuraavassa postauksessa.

Sami ja Inspis. (Kuva sisältää piilomainontaa ;)
Scrubberia täyttämässä


Sitten hieman rebestäni. Ostin laitteen käytettynä, sillä tällä hetkellä ei olisi ollut mitään rahallista mahdollisuutta ostaa uutta laitetta. Laite on AP divingin valmistama Inspiration Classic. Laite itsessään on todella yksinkertainen, eikä ominaisuuksiakaan liiaksi ole. Toisaalta tykkään ominaisuuksien vähyyden tuomasta yksinkertaisuudesta, toisaalta taas haluaisin joitain ominaisuuksia lisää laitteeseen. Nopeasta rebehankinta-/kurssi aikataulusta johtuen en kerennyt haalimaan paljoa varaosia rebeen, joten stressasin hieman sen toimivuutta koko kurssin ajan. Laite toimi kuitenkin täysin moitteetta, mistä olin todella positiivisesti yllättynyt! Nyt onkin hyvää aikaa ruveta keräilemään rebesukeltajan työkalupakkia, kun näkee mitä osia voi joutua vaihtelemaan tarvittaessa. Oma rebeni on täysin modaamaton, eli se on sellaisessa kokoonpanossa kuin se on tehtaalta tullut. Ainoa asia, mikä erottaa laitteeni ns. normi Inspiksestä on koppa, joka suojaa laitteen mekaniikkaa. Normaalisti koppa on nimittäin väriltään keltainen, mutta minun laitteessani se on valkoinen. Jos siis jossain tulee vastaan sukeltaja valkoinen kilpikonnan kuori selässään, niin se olen sitten todennäköisesti minä :)

Jatkossa päivittelen tänne kuulumisia rebepolulla etenemisestä, joten jos asia kiinnostaa niin kannattaa piipahtaa blogissani aina silloin tällöin. Ja kuten aiemmin mainitsin; seuraavaksi tulee juttua Tuna Hästbergin reissusta, mikä oli aivan loisto reissu! Eli: "Stay tuned!" ;)