torstai 7. kesäkuuta 2012

Merikausi avattu & muita kuulumisia

Saatiin merikausi auki tälle kesälle. Oikeastaan se avattiin jo pari viikkoa sitten, mutta on pitänyt niin kiirettä, että en ole kerennyt tänne kirjoittelemaan. Valikoimme avajaiskohteeksi S/S Björnin hylyn, joka on ihan mukavan rento ja helppo kohde avajais-sukellukselle. Hylky makaa n. 17-24 metrin syvyydessä. Se upposi 1891 Pietarsaaren ja Kokkolan väliin.

Täysin ongelmitta ei reissusta selvitty. Veneen ankkurointi oli haasteellista kovasta aallokosta johtuen ja se johtikin muihin ongelmiin. Olin kerennyt vetäistä kuivapuvun päälleni, mutta vetoketju oli vielä auki. Lähdin keulaan viemään lisää narua ankkureille ja tietysti tapahtui se, mitä pelkäsinkin! Jalka lipesi kulkuväylältä ja mies molskahti veteen. Melkoista vauhtia kauhoin kohti veneen perää ja uimatasoa mutta pukuun kerkesi tulla sen verran paljon vettä, että aluspuku sekä aluskerrasto kastuivat likomäiksi. Hetken jo harmittelin mielessäni, että jää avajais-sukellus tekemättä kunnes muistin, että meillä oli matkassa ylimääräinen kuivapuku ja aluskerrasto. Eikun uutta kerrastoa ja pukua päälle ja veteen. No puku oli minulle hieman suuri, mutta siitä ei suurempia ongelmia aiheutunut. Pahempi juttu oli se, että aluspuku oli melkoisen ohut, ja kylmä tuli jo melkein heti hylylle saavuttuamme. Kylmyys muuttui melko sietämättömäksi joten peukutin sukelluksen reilun 40 minuutin jälkeen.

Pintaan noustessamme tuuli oli yltynyt entisestäänkin ja yritimme saada ankkurit ylös nopeasti. Toinen ankkuri päätti jäädä pohjaan, sillä naru petti sitä ylös riuhtoessamme. Minultakin putosi kamerakotelon portin suojus mereen, joten varustemenekkiä kertyi reissulle jonkin verran. Kaikenkaikkiaan oli ihan mukavaa saada merikausi auki! Viimeviikolla valikoitui kohteeksi Kaatiala, sillä merellä tuuli liian lujaa.

Ensiviikon maanantaina olisi lähtö Ranskaan, Lotiin. Menemme Turusta Tukholmaan lautalla ja sieltä roikottelemme koko matkan etelä-Ranskaan. Ajoa kertyy sellaiset 3000 km. suuntaansa, joten istumista riittää. Torstaina aloitamme kurssitouhut. Tarkoituksena olisi saada tehtyä Technical Cave ja Normoxic Trimix. Olen todella innoissani reissusta, sillä se on ensimmäinen kerta kun pääsen sukeltamaan luonnonluoliin. Ja mukavahan se on toki myös päästä etelä-Ranskan lämpöön, kun näyttää että tämä Suomen kesä ei oikein tahdo kunnolla alkaa. Päivittelen sitten Ranskan kuulumisia tänne mahdollisuuksien mukaan jo reissunpäältä, mutta viimeistään palattuani sieltä.

Muutamat päivät ennen lähtöä kuluu kamoja pakkaillessa ja huoltaessa. Viikonloppuna käydään tekemässä vielä yksi dyykki todennäköisesti merellä, jotta varmistutaan että kaikki toimii. Maanantaina sitten käännetään nokka kohti Turkua ja illalla ollaankin jo lautassa Tukholmaan.

Tässä muutama kuva S/S Björniltä:

Posliinia, jota hylyltä löytyy


Hylyn kyljessä on neitsyitä ja blokipyöriä

Kytkentöjä

Sulkuventtiili höyrypannun kyljessä